Monday, March 16, 2009

Gazete okumak uzerine...

Her sabah cayimi elime alir almaz ilk yaptiim is memleketten haber alma sevdasi oldugu icin gazetelere bakiyorum ne olmus ne bitmis ulkede bi gun icinde diye... yani sabah ve ogleden sonralari (daha ziyade aksama dogru gunun kapanis kurunu gormek icin) olmak uzere gunde iki defa gazetelere bakiyorum.. bakiyorum ama hic icim acilmiyor, haberleri ayri bi konu yorumculari ayri bi konu...

simdi su milliyetin hurriyetin haber verme anlayisindan uzak eskinin (80lerde cocuk olmak) tan gazetesini andiran goruntuleri yetmiyormus gibi ucuncu sayfa haberlerini fotograflarla susleyip magazin haberi tadinda vermesi zaten yeterince itici. ustelik haberi hizli yazdiklarindan midir, yoksa internet ortaminda turkcenin onemi yok diye dusunduklerinden midir bilmiyorum haberlerin bir cogu yazim, imla ve anlatim bozuklugu hatalari icermektedir.
daha fenasi milliyet olsun hurriyet olsun bir tecavuz olayini dramatik, trajik bi olaymis gibi deil de daha cok bir porno filminin parcasiymis gibi lanse ediyor.. dikkat ettiniz mi bilmiyorum ama hep bu tip haberlerde tecavuzcuden cok tecavuze ugramis kadinin hafif flu ve nedense en suh resmi konulur... insan dusunmeden edemiyor yani bu kadinlar ilerde gazeteye bigun cikarim diye mi bole bi resim cektiriyorlar zamaninda, yani siradan bi insanin niye elinde erol atardan cikma bi fotosu olsun ki...ama iste buluyor milliyet hurriyet bunlari nerden buluyor bilmiyorum ama uzuluyorum yapis tarzlarina... mesela ben kucucuk cocuklarin fotolarinin da gazetede cikmasina karsiyim.. ya da isimleri bi gazetede yazilir birinde yazilmaz kimin de bas harfleri verilir haberin basinda, sonunda bi bakarsiniz ki isim acikca yazilmis.. bi de tabi her turlu haberi fotografiyla verelim kaygisi var, kanalizasyon calismalari yine kucuk bi cani aldi derken gozumuze uc yasinda ki bes yasindaki miniklerin cansiz bedenlerini sokmak bence habercilik deil.

bi de haber ve galeri olayi var: bilmeyen kalmamistir ama hadi kaldiysa diye aciklayim haber turkcesi bozuk resimlerle suslenerek verilmis metinleri icerir. Galeri ise bastan sonra tik tik tikladiginiz unlulerin estetikli estetiksiz, memeleri acik memeleri kapali, frikikli frikiksiz, sevgilisi varken sevgilisi yokken, giyinikken, ciplakken, denizdeyken, havuzdayken, yataktayken, yemekteyken, sevisirken, opusurken, kavga ederken, paparazzilere saldirirken, araba kullanirken, alisveris yaparken, mactayken, defiledeyken, sokaktayken, banyodayken, guneslenirken, kokain cekerken, kokain satarken, hapse girerken, hapisteyken, hapisten cikarken, hayattan ders alirken, sagina soluna ders verirken, sex kasedi cekilirken, sex kasedi yakalandiktan sonra, belediye baskani adayiyken, davos fatihiyken, shik ve rüküsken ki hallerini iceren resimlerdir.. bak bak bitmez.. eda taspinarin butun yaz boyunca michael jacksonun acilmis halinden zencilik hallerine gecisini gun gun takip edebilirsiniz...ya bu da bi nevi habercilik anlayisidir ama hani ne kadar anlamli bi anlayistir bilmiyorum... cunku henuz galeri haberlerinin altina yorum yazilamiyor, ah yazilabilse de yurdum insanin profilini azicik daha iyi anlamamiza sebep olsa.. aslinda tahmin edebiliyorum simdi Adriana Lima nin galeri haberini acmis gibi hayal edelim masuscuktan surda.. Altaki yorumlar: hatuna bak be tas anaam tasss... Adriana benim olsun bi milyon dolar borcum olsun... (bunlar erkek yorumlari) kadin her yerde kadin olacagindan hele ki turk kadini daha da ayri bi kavram oldugundan aynen sole bi yorum gelecektir ben daha guzelim!!. Adriananin bilmem farketttiniz mi ama selulitleri var.. (iyi ki dedi yoksa VS bugune kadar farkedememisti) bi de daha kotusunu milliyet gazetesi yapacaktir fotosoplu Adriana ve fotosopsuz Adriana (iste o anda ben bile daha guzelim derim, artik nasil yapiyorsa milliyet bu fotosoplu fotosopsuz ayrimi bilmiyorum).

neyse demem su ki basinda guvene artik guvenim kalmamistir... o yuzden ben okudugum gazeteleri degistirmis bulunuyorum.. benim icin milliyet ve hurriyet bitmistir habercilik anlayislari yuzunden...

4 comments:

Cuneyt said...

Hayir bu kadar uzun uzadiya yazdin, inatla sonuna kadar okuduk biz de, insan sonuna 2-3 de Adriana resmi koyar, olmadi valla boyle kuru kuru.
Siparistir, bir dahakine lutfen.

queen of spades said...

Cuneytcim askolsun ya demisim sonunda fotosopsuz adrianadan daha iyiyim diye, biliyorsun facebookta yerimi tikla bi adima bak fotolarima askolsun yaw..

Anonymous said...

Valla Romanya'dakiler bayiliyor bizim gastelere... Ne zaman haber okumak icin gazeteleri acsam, arkamda bi dolu turkce bilmeyen adam hayran hayran bizim gazetelerin web sayfalarina bakiyor. Ciddi habercilik boyle sey olsa gerek...

Cuneyt said...

Adriana'dan kotu oldugunu kastetmedim ki zaten, Adriana'dan daha iyi oldugunu Adriana'nin kendisi de kabul eder ondan da eminim. Ama yazının yanına (Turk gazetelerinden ornek alarak) birkac fotograf koyabilirdin, bu Adriana olmus, Buket olmus hic farketmezdi. :)

Photoshop olayina gelince; tamam Facebook'taki fotolarinda fotosop yok belki ama, tam kendin kendini canli canli fotoshoplarken cekilmis bir kare de yok degil hani. :P